Suhde omaan itseen on matka omien rajojen äärelle

Kuvassa on suoria graafisia muotoja kuvastamassa rajoja.

Elämämme varhaiset ihmissuhteet ja kokemukset ovat isossa roolissa siinä, miten pystymme luottamaan muihin ja jakamaan omia tarpeitamme ja toiveitamme muille. Saatamme toistaa ihmissuhteissamme sellaisia lapsena oppimiamme toimintamalleja, jotka eivät enää palvele hyvinvointiamme.  Omien rajojen tunnistamiseen ja niistä huolehtimiseen liittyy uusien toimintatapojen ja vuorovaikutusmallien oppiminen. Onneksi se onkin mahdollista läpi elämämme. Omista rajoistaan huolehtiminen on omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja itsemääräämisoikeutta. Meillä kaikilla on oikeus elämään ja koskemattomuuteen.

Omat rajat liittyvät suhteeseemme omiin tunteisiin, kehoon ja muihin ihmisiin. Jokaisella meistä on oikeus määritellä omat henkilökohtaiset rajamme itse, eikä kenelläkään ole oikeutta määritellä niitä puolestamme. Se. millaiset omat rajamme ovat, voi vaihdella elämän varrella ja esimerkiksi elämäntilanteiden mukaan. Rajamme eivät välttämättä ole samat kaikkien ihmisten kohdalla.

Omien rajojen tunnistaminen on läpi elämän kulkevaa aaltoliikettä. Olet ehkä ilmaissut rajojasi joskus, mutta ne on jätetty huomioimatta tai rikottu. Ehkä et ikinä ole saanut tervettä mallia ja olet yksi heistä, joka aikuisena etsii itse itselleen turvallisia ja toimivia tapoja elää. Jos rajojamme rikotaan tai toistuvasti ohitetaan niiden tunnistamisesta ja ilmaisemisesta huolimatta, hämärtyy lopulta mihin rajoja enää asettaa, ja ehkä lakkaa asettamasta niitä kokonaan. Jos omat rajat ovat hälventyneet, tai jo löytyneitä rajoja on rikottu, voi olo olla hämmentynyt, uupunut, vihainen ja asioista voi olla vaikea saada kiinni.

On täysin luonnollista, ettei aina itsekään tiedä mitä tuntee. Epämääräiselle ololle on hyvä antaa aikaa ja tunteille tilaa tulla juuri sellaisina, kuin ne sillä hetkellä ovat. Onneksi meillä on koko elämä aikaa rakentaa itseämme ja muokkaantua. Ensimmäinen askel kohti omien terveiden rajojen löytymistä voi olla vaikka se, että alkaa tutkia mistä itse nauttii, ja millaiset asiat tai millainen käytös tekee itselle hyvän olon. Myötätuntoinen suhtautuminen omaan itseen on kaikessa haastavuudessaan keskiössä omien rajojen etsinnässä. Yksinkertaisimmillaan kyse voikin olla siitä, että suhtaudumme myötätuntoisesti kärsimystä kohtaan, oli se sitten omaamme tai toisen.

Kun itsestä oikealta tuntuvat asiat alkavat hahmottua, voi alkaa antaa itselleen luvan olla juuri sellainen kokonaisuus, mikä itselle luontevista asioista muodostuu. Se, että jokin asia on jollekin muulle täysin OK, mutta ei tunnu itsestä hyvältä, voi olla merkki siitä, että omat henkilökohtaiset rajat kulkevat kyseisen asian kohdalla juuri siinä. Omien rajojen ylittymiseen liittyy aina jonkinlainen tunne siitä, että kaikki ei ole ihan kohdillaan. Ihminen saattaa kokea esimerkiksi pelkoa, ahdistusta, inhoa, ärsyyntymistä, vihaa, häpeää taikka hämmennystä tapahtuneesta.

Meillä kaikilla on valta päästää elämäämme meille sopivia asioita ja ihmisiä. Meillä on myös vastuu itsellemme jättää meille pahaa tekevät asiat elämästämme ulkopuolelle, vaikka se ajoittain onkin hyvin pelottavaa ja kivuliasta. Elämä on luonteeltaan omalla tavallaan arvaamaton, emmekä voi vaikuttaa kaikkiin asioihin mitä elämämme aikana tapahtuu. Siihen miten itse kohtelemme itseämme ja muita kuitenkin voimme vaikuttaa. On hyvä muistaa, että jos emme itse ilmaise toisille tarpeitamme ja rajojamme, ei niihin voida vastata. Ilmaisemattomia rajoja on haastavaa kunnioittaa. Se kunnioittaako toinen ilmaisemiamme rajoja vai ei, on selkeä merkki ihmisuhteen laadusta ja siitä millainen vaikutus sillä omaan elämäämme voi olla. Kun itse tunnemme itseämme tarpeeksi, voimme aidosti ja terveesti myös kohdata muita. Siksi ihmissuhde omaan itseen onkin elämämme merkittävimpiä.

Kirjoittaja: Anni Peltoniemi, ryhmätoiminnan ohjaaja, Supernovat-hanke

Omat rajat ja ihmissuhteet on yksi Supernovat-ryhmämallin keskustelukertojen teemoista. Tutustu lisää Supernovat-ryhmiin täällä.

Edellinen
Edellinen

Joulun odotukset

Seuraava
Seuraava

Kokemusmentorina maailmalla! Riikan terveisiä eurooppalaisesta asunnottomuustyöstä