Supernovat -toiminnasta

Supernovat – toiminta (entinen hanke 2021-2023) on Naistenkartano ry:n ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n yhteinen toiminta, jota rahoittaa STEA. Hankeidea syntyi Naistenkartanon ja VVA:n ideasta muokata Naistenkartanon NOVAT – vertaisryhmäohjelmaa marginaalissa eläville naisille sopivaksi. VVA:n kokemusasiantuntija ja Naistenkartanon ryhmänohjaaja muokkasivat NOVAT – ryhmistä uuden matalan kynnyksen version, jota pilotoitiin Hämeenlinnan vankilan kuntoutusosastolla ja Suur-Helsingin Valkonauha ry:n Liisankodilla. Keväällä 2021 toiminnalle myönnettiin hankeavustus, jonka myötä hankkeeseen palkattiin projektipäällikkö ja kaksi kokemusasiantuntija-ryhmänohjaaja työparia jatkamaan kehitystyötä. Hankkeen taustalla vaikuttavat Naistenkartanon ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n asiantuntemus naisten erityisistä tarpeista. Vuonna 2024 toiminnalle myönnettiin pysyvä rahoitus.

Supernovat-toiminnan tavoitteena on tukea haavoittuvassa tilanteessa elävien naisten hyvinvointia ja identiteetin vahvistumista sekä madaltaa kynnystä avun hakemiselle. Vertaisuuteen perustuvassa ryhmätoiminnassa luodaan siltoja naisten ja ammattilaisten välille, pohditaan omaa elämää ja identiteettiä naisena, tunnistetaan rooliodotuksia sekä annetaan naisille työkaluja tehdä oman näköisiä valintoja ja toimia sosiaalisissa suhteissa.

Supernovat -toiminnan kantavia arvoja ovat naisten vertaisuus, muutosvoima, toivon luominen, tasa-arvo ja vapaus olla oma itsensä toisia tukien.  Supernovat-toiminnassa jokainen määrittää itse oman naiseutensa. Toimintaa toteutetaan mahdollisimman kynnyksettömästi. Supernovat-toiminta voi olla alkusysäys muutoshalun heräämiselle, mutta toimintaan osallistuminen ei edellytä ennalta asetettuja tavoitteita kuten päihteettömyyttä.

Toiminnan kohderyhmää ovat myös naisia kohtaavat ammattilaiset, joita koulutetaan kohtaamaan marginaalissa eläviä naisia ja tunnistamaan heidän erityisiä tarpeitaan. Vaikuttamisviestinnällä pyritään vaikuttamaan erilaisiin ennakkoluuloihin, stigmoihin ja asenteisiin, joita naisiin kohdistuu – myös naisten itsensä toimesta. Tavoitteena on vaikuttaa sekä asenteisiin että palveluiden rakenteisiin siten, että avun hakemisen ja saamisen esteet poistuisivat ja palveluissa otettaisiin paremmin huomioon naisten erityiset tarpeet.

 
supernovat_vva_naistenkartano.png