Tapahtumat ja koulutukset

  • Miten naiset kokevat päihdemaailmassa elämisen, asunnottomuuden tai rikollisuuden?

  • Miten traumaattiset kokemukset, sukupuolinormit ja tunnistamattomat oppimisvaikeudet tai neurokirjon piirteet vaikuttavat naisten elämässä?

  • Mikä voi estää naisia hakemasta apua ja millaisiin selviytymiskeinoihin naiset saattavat tällöin turvautua?

  • Mitkä ovat hyväksi todettuja tapoja vaikeissa tilanteissa elävien naisten kanssa työskentelyyn?

Supernovat-toiminnan koulutukset on suunniteltu yhdessä kokemusasiantuntijoiden ja toimintaan osallistuvien naisten kanssa. Niiden tavoitteena on lisätä ymmärrystä mm. sukupuolen merkityksestä, traumatietoisesta työotteesta, neurokirjon piirteiden ilmenemisestä ja muista naisten elämään ja tarpeisiin vaikuttavista tekijöistä.

Alla olevaan koulutuskalenteriin päivittyvät koulutukset ja tapahtumat, joissa Supernovat on mukana.

Voit tiedustella työyhteisöllesi myös omaa räätälöityä naiserityisen työn koulutusta!

Supernovat-toiminnan tulevat koulutukset

  • Mitä: Supernovatin naiserityinen koulutus on suunnattu kaikille ammattilaisille ja yhteisöille, jotka kohtaavat arjessaan rikos-, päihde- ja asunnottomuustaustaisia naisia

    Koulutuksen teemoja:

    • Traumojen huomioiminen kohtaamisessa

    • Oppimisvaikeudet ja neuropsykiatrisen kirjon teemat, esim. ADHD ja autismikirjon piirteet, joita tunnistetaan heikosti naisilla

    • Sosiaalisten suhteiden merkitys naisille

    • Turvallisuuden tunteen merkitys naisille

    • Mikä voi estää naista hakemasta apua, ja millaisiin keinoihin nainen silloin saattaa turvautua

    • Naisten asunnottomuuteen liittyvät erityispiirteet

    • Naisena päihdemaailmassa

    • Ammattilaisten itsetuntemuksen vahvistaminen

    Kenelle: Rikos-, päihde- ja asunnottomuustaustaisia naisia kohtaaville ammattilaisille ja yhteisöille

    Milloin: Erikseen sovittavissa

    Missä: Mahdollisuus live- ja etätoteutukseen

    Miten mukaan: Mikäli olet kiinnostunut tilaamaan naiserityisen koulutuksen, ota yhteyttä ryhmätoiminnan ohjaajiin: Anni Peltoniemi (045 138 5110, anni.peltoniemi@naistenkartano.com) ja Minna-Elisa Rytkönen (040 053 2514, minna-elisa.rytkonen@naistenkartano.com)

Muut tulevat tapahtumat

 

Aiemmat tapahtumat

  • Mitä: Seksuaalisuus on ihmisen perusominaisuus, jota ei voi erottaa muusta ihmisenä olemisesta. Se on monimuotoinen teema, joka vaikuttaa naisten elämään ja hyvinvointiin eri tavoin. Webinaarissa käsitellään seksuaalioikeuksia ja sitä, miten etuoikeudet vaikuttavat seksuaalisuuteen sekä kuullaan havaintoja käytännön naiserityisestä työstä. Webinaarissa kuullaan myös kokemuspuheenvuorot. Aihe on noussut esiin Supernovat-toiminnassa ja on tärkeää nostaa se laajempaan keskusteluun.

    Ohjelma:

    Tilaisuuden juontaa Supernovat-hankkeen projektipäällikkö Tuutikki Ijäs

    12:00–12:10 Tervetuloa ja avaussanat, Tuutikki Ijäs, Supernovat-hankkeen projektipäällikkö

    12:10–12:55 Seksuaalisuus ihmisoikeutena – seksuaalioikeuksista ja etuoikeuksista, Sari Rantaniemi, kliininen seksuaalisuuden, sukupuolisuuden ja suhteiden monimuotoisuuden asiantuntija

    Tauko 5 min.

    13:00–13:45 Seksuaalisuus – havaintoja Rikoksettoman elämän tukisäätiön Naiserityisestä työstä, Amanda Johansson, seksuaaliterapeutti, asiakastyöntekijä, RETS Naiserityinen työ

    Tauko 15 min.

    14:00–14:30 Omaa seksuaalisuutta etsimässä, Riikka Tuomi, Supernovat-hankkeen kokemusmentori

    Tauko 5 min.

    14:35–15:05 Seksuaalisuus, mitä?, Amina, koulutettu kokemusasiantuntija

    15:05–15:30 Keskustelua ja loppusanat, Tuutikki Ijäs, Supernovat-hankkeen projektipäällikkö

    Kenelle: Kaikille aiheesta kiinnostuneille, mukaan toivomme erityisesti rikosseuraamus-, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia

    Milloin: 14.11.2023, klo 12–15:30

    Missä: Zoom-alustalla

    HUOM! Webinaarin puheenvuorot tallennetaan Supernovat-hankkeen omaan käyttöön. Webinaari on katsottavissa vain suorana.

  • Mitä: Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä kaikissa elämänvaiheissa, minkä vuoksi olisi tärkeää, että voisimme huolehtia seksuaalisesta hyvinvoinnistamme. Illan aikana pohditaan, mitä seksuaalisuus itselle merkitsee sekä keskustellaan seksuaalisuuden eri osa-alueista, kuten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolirooleista ja muista seksuaalisuuteen liittyvistä mieltä askarruttavista teemoista.

    Aiheesta osallistujien kanssa keskustelemassa ovat seksuaaliterapeutti Amanda Johansson (RETS Naiserityinen työ), naiserityisentyön ammattilainen Minna-Elisa Rytkönen (Supernovat) sekä kokemusmentori Riikka Tuomi (Supernovat).

    Kenelle: Rikos-, päihde- ja asunnottomuustaustaisille naisille

    Milloin: 31.10.2023, klo 18–20

    Missä: Zoom-alustalla

    Vertaistuki-iltaan osallistutaan anonyyminä käyttäen nimimerkkiä. Kamerat pidetään kiinni. Vastavuoroinen keskustelu osallistujien kesken onnistuu esittämällä kysymyksiä ja kommentteja chatissa tai pyytämällä puheenvuoroa ”kättä nostamalla”.

  • Item description
  • Item description
  • Item description
  • Item description
  • Häpeä koskettaa haavoittuvaisessa asemassa olevien naisten elämää monin tavoin ja vaikeuttaa naisten selviytymistä ja toipumista. Häpeän kokemusten ja vaikutusten ymmärtäminen naisten elämässä on tärkeää toipumiselle. Häpeä lievenee puhumalla.

    "Kun näen, että toinen kokee häpeää, lohdutan häntä."

    Webinaarissa käsitellään sitä, mitkä tekijät häpeän syntymiseen vaikuttavat ja millaisin erilaisin tavoin häpeä ilmenee naisten elämässä. Haluamme myös lisätä ymmärrystä siitä, miten häpeää kokevia naisia voi kohdata.

    Webinaarin tarjoaa Naistenkartano ry:n ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n yhteinen Supernovat-hanke. Hanketta rahoittaa STEA. Webinaari on maksuton ja se sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille, mutta mukaan toivomme erityisesti rikos-, päihde- ja asunnottomuustaustaisia naisia sekä rikosseuraamus-, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia.

    Tilaisuuden juontaa Supernovat-hankkeen kokemusmentori Riikka Tuomi.

    Ohjelma:

    12:00–12:15 Tervetuloa ja avaussanat, juontaja, Supernovat-hankkeen kokemusmentori Riikka Tuomi

    12:15–13:30 Häpeä ja syyllisyys, Katja Myllyviita, psykologi, kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija

    Tauko 15 min

    13:45–15:00 Häpeän näkyminen vankilatyössä, Kaisa Tammi, Hämeenlinnan rikosseuraamuskeskuksen johtaja

    Tauko 15 min

    15:15–15:45 Minun häpeäni, kokemusasiantuntija Nina

    15:45–16:15 Miksi minun pitäisi hävetä? kokemusasiantuntija Amina

    16:30–16:45 Loppusanat, Supernovat-hankkeen kokemusmentori Riikka Tuomi

    HUOM! Webinaari on kokonaisuudessaan katsottavissa vain livenä. Tapahtumaan mahtuu 1000 osallistujaa.

  • Webinaarin antiin voit tutustua materiaalipankissamme.

    Traumainformoitu työote auttaa ymmärtämään omia ja toisen reaktioita sekä luomaan parempia kohtaamisia. Webinaarissa lisätään ymmärrystä traumasta ja sen vaikutuksista ihmisen käytökseen sekä etsitään käytännön vinkkejä trauman huomioimiseen ihmisten välisissä kohtaamisissa ja auttamistyössä. Webinaari on suunnattu sosiaali-, terveys- ja rikosseuraamusalan sekä nuorisotyön ammattilaisille, opiskelijoille ja kaikille muille kohtaavaa työtä tekeville ja aiheesta kiinnostuneille.

    Webinaarin tarjoaa Naistenkartano ry:n ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n yhteinen Supernovat-hanke. Webinaari on osallistujille maksuton. Hanketta rahoittaa STEA.

    Ohjelma

    12-12:15 Supernovat-hanke esittäytyy ja avaa webinaarin, projektipäällikkö Ira Selkälä

    12:15-13:30 Traumainformoitu työote – traumataustan huomioiminen kohtaamisissa, mielenterveys- ja päihdetyön asiantuntija, työnohjaaja ja kouluttaja Mai Peltoniemi

    Mikä on trauma, mitä traumassa tapahtuu ja mitä siitä seuraa? Traumainformoitu työote on tulevaisuuden viitekehys toivottavasti myös Suomessa. Syvällinen ymmärrys traumasta, sekä sen vaikutuksista ihmisen elämään ja valintoihin mahdollistaa sensitiivisen kohtaamisen ja tukee myös työssäjaksamista.

    13:30-13:45 Tauko

    13:45-15 Paneelikeskustelu kokemusasiantuntijoiden kanssa: Mistä syntyy turvallinen ilmapiiri?

    Miksi avun vastaanottaminen on joskus vaikeaa, miten sitä voitaisiin helpottaa, ja miten ammattilainen voi luoda turvallista ilmapiiriä? Riikka Tuomi ja Laura Bredin ovat Supernovat -hankkeen kokemusmentorit, joilla on omakohtaista kokemusta addiktiosta ja traumaattisista kokemuksista toipumisesta. Heidän kanssaan ovat keskustelemassa ryhmätoiminnan ohjaaja ja turvallisen tilan ammattilainen Minna-Elisa Rytkönen sekä traumainformoidun työotteen asiantuntija Mai Peltoniemi.

    15-15:30 Yhteenveto: Mitä otamme mukaan päivästä omaan työhön?

  • Naisten neurokirjon piirteet jäävät edelleen usein tunnistamatta oikeanlaisen tiedon puuttuessa. Tunnistamattomana esimerkiksi ADHD ja autismin kirjon piirteet aiheuttavat kuormittumista ja mielenterveyden haasteita, kun oikea-aikainen apu ja tuki jää saamatta. Viime aikoina naisten neurokirjon piirteet ovat olleet jonkin verran aiempaa enemmän esillä muun muassa somekeskusteluissa. Tieto on kuitenkin hajallaan ja toisinaan vaikeasti löydettävissä.

    Webinaarissa tuodaan esiin naisten neurokirjon moninaisuutta ja pohditaan mm.

    - Miten neurokirjon piirteet ilmenevät naisilla ja miten naiset kokevat niiden vaikuttavan elämässään?

    - Mitä meidän pitäisi tunnistaa voidaksemme tukea naisia tulemaan näkyviksi omina itsenään? Tarvitaanko aina diagnoosi?

    - Miten vähentää ongelmapuhetta aiheen ympärillä ja lisätä neurokirjon naisten mahdollisuuksia toimia aktiivisesti osana yhteiskuntaa?

    Webinaarin järjestää Naistenkartano ry:n ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n yhteinen Supernovat-hanke.

    Webinaari on maksuton ja suunnattu neurokirjon piirteitä omassa elämässään tunnistaville, naisten parissa työskenteleville sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

    Tilaisuuden juontaa kokemusasiantuntija, ohjaustoiminnan artenomi Siiri Jokikota

    Ohjelma

    9:30 Zoom-linjat avautuvat

    9:45 100-vuotias Naistenkartano ja Supernovat-hanke avaavat tilaisuuden

    10:00 Naisten neurokirjo. Mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen, Helsingin yliopisto.

    11:00 Lounastauko

    12:00 Torjutuksi tulemisen pelko sosiaalisissa suhteissa - Mitä on rejection sensitive dysphoria (RSD)? Tilaisuuden juontaja Siiri Jokikota

    12:45 Kokemuspuheenvuoro, Saana Alanko

    13:30 Tauko

    13:45 Traumasta ja neurokirjosta. Mielenterveys- ja päihdetyön sekä traumainformoidun työotteen asiantuntija Mai Peltoniemi

    14:30 Miksi tarvitaan kansallinen neuropsykiatrinen strategia? Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu & kirjailija Noora Koponen

    15:00 Yhteenveto: Neurokirjon naisten terveiset päättäjille, tutkijoille ja toisilleen

    15:15 Tilaisuus päättyy

    KATSO TALLENNE