Materiaalipankki

 

Traumatietoisuus

Traumat koskettavat kaikkia ihmisiä tavalla tai toisella. Traumatietoisuus tarkoittaa sitä, että ymmärrämme traumojen vaikutuksia omaan ja toisen ihmisen käytökseen. Traumatietoista työotetta ja asennetta voi soveltaa kuka tahansa. Erityisen tärkeää traumatietoisuus on sosiaali- ja terveysalan työssä kohdatessa vaikeita tilanteita kokeneita ihmisiä. Traumatietoinen työote auttaa ymmärtämään itseä ja toista, rakentamaan turvallisia kohtaamisia ja jaksamaan paremmin.

  • Supernovat-hanke on tuottanut opiskelijayhteistyönä oppaan traumatietoiseen työotteeseen sosiaali- ja terveysalalla. Opas on Tuisku Sulinin opinnäytetyö, jonka sisältöä on tuotettu yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden kanssa.

    Lataa tästä: Kohtaa trauma, kohtaa ihminen - opas traumatietoiseen työotteeseen

  • Paneelikeskustelu ja yhteenveto on taltioitu Supernovat-hankkeen Kohtaa trauma! -webinaarissa. Koulutuksessa lisätään ymmärrystä traumasta ja sen vaikutuksista ihmisen käytökseen sekä etsitään käytännön vinkkejä trauman huomioimiseen ihmisten välisissä kohtaamisissa ja auttamistyössä. Keskustelemassa ovat päihde- ja mielenterveystyön asiantuntija Mai Peltoniemi, ryhmätoiminnan ohjaaja Minna-Elisa Rytkönen ja Supernovat-hankkeen kokemusasiantuntijat Laura Bredin ja Riikka Tuomi. Tallenteen loppuun on koottu vinkkejä traumatietoisen työotteen huomioimiseen käytännön työssä, jossa kohdataan ja autetaan ihmisiä.

    Tallenne on katsottavissa hankkeen Youtube-kanavalla.
    Päivän yhteenveto- ja vinkkidiat ovat ladattavissa tästä.

  • Traumakokemuksen yhteys naisten asumiseen - NEA-hankkeen koulutusvideo

    Suomen trauma- dissosiaatioyhdistys Disso ry:n kotisivut

    Disso ry:n julkaisema opas Trauma- ja dissosiaatio-oireista

    Naiset näkyviksi -toiminnan tuottama opas Rikostaustaiset naiset asiakkaina

    Traumaterapiakeskus ry:n julkaisema opas Apua vanhemmuuteen vanhemmille, jotka ovat itse kokeneet kaltoinkohtelua

    Tukea rikosten uhreille ja todistajille Rikosuhripäivystyksen kotisivuilta

    Traumainformoidun työotteen koulutusta iloajatoivoa.fi

Neurokirjo

Neurokirjon piirteet kuten ADHD, autismi ja erilaiset herkkyydet vaikuttavat naisen elämänkaaressa monin tavoin, mutta niitä tunnistetaan usein vasta aikuisiällä. Sukupuolinormit, stereotyyppiset käsitykset ja suomenkielisen tiedon puute vaikeuttavat tunnistamista.

Supernovat-hanke tuottaa aiheesta tietoa yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa.